Az okos energiamenedzsment rendszerek az elektromosautó-töltők telepítésének egyik legégetőbb kérdésére adnak biztos választ. Ezek a rendszerek segítenek elosztani a rendelkezésre álló elektromos teljesítményt egy adott hálózaton, ennek segítségével pedig akár egyszerre 336 elektromos autót is lehet tölteni. A Metrodom River mélygarázsában kiépített megoldásunk bizonyítja.

A Fenntartható Városok podcastban Pongrácz Tamás, a Metrodom fejlesztési igazgatója és Hoffmann Zsolt, a Smart Digital tulajdonos ügyvezetője mesélt a közös projektről. Kitérek arra is, hogy az ingatlanok és az elektromos autók miképp kapcsolódnak a település fenntarthatóság témaköréhez. Az alábbiakban az adásban elhangzott legérdekesebb gondolatokat szedtük össze.

Okos energiamenedzsment kivitelezése egy lakóparkban

A Metrodom ingatlanfejlesztő cég alapfilozófiája az innováció. Ennek mentén olyan ingatlanokat kiviteleznek, amelyek értékállóak és a jövőnek épülnek. Mint Pongrácz Tamás ingatlanfejlesztési igazgató elmondta: céljuk, hogy gépészetileg és energetikai szempontból is hatékonyak legyenek az épületeik.

Így nem véletlen, hogy  megszületett a Metrodom és a Smart Digital közötti együttműködés, amelyre Hoffmann Zsolt szenzációsan izgalmas projektként hivatkozik. A okos energiamenedzsment rendszer megoldotta, hogy 336 töltő egyszerre üzemeljen a Metrodom River mélygarázsában. Ez pedig  európai kitekintésben is egy egyedülálló projekt volt, aminek még nincs vége. Hiszen ha az összes ütem megvalósul, akkor több mint 800 darab parkolóhely lesz elektromosautó-töltővel ellátva.

Mindez azonban Zsolt szerint nem csupán az autók energia ellátásáról szól. A Smart Digital ügyvezetője hiszi, hogy a jövő fenntartható városaiban kell gondolkodnunk. Ugyanis a megújuló erőforrásoknak az áramtermelő képessége ingadozó, így azok ellensúlyozást fognak igényelni. Vagyis szabályozó kapacitásokat kell majd nyújtani számukra.

Bartuszek Lilla projekt- és műsorvezető, Pongrácz Tamás, a Metrodom fejlesztési igazgatója és Hoffmann Zsolt, a Smart Digital tulajdonos ügyvezetője a Fenntartható Városok podcast stúdiójában

Bartuszek Lilla projekt- és műsorvezető, Pongrácz Tamás, a Metrodom fejlesztési igazgatója és Hoffmann Zsolt, a Smart Digital tulajdonos ügyvezetője a Fenntartható Városok podcast stúdiójában

Egyre népszerűbb az okos energiamenedzsment

A Metrodomnál érzékelik a körülöttük zajló elektromobilitási forradalmat. Látják, hogy nemzetközi szinten egyre nagyobb hangsúly helyeződik át az e-mobilitásra. Sőt, kötelességüknek tartják, hogy reagáljanak rá. Viszont úgy észlelik, hogy jelenleg a vevőik nem igénylik, hogy minden egyes parkolóhely elektromos töltővel legyen felszerelve. Mégis: alapelvük, hogy, nem a kor igényeinek, hanem a jövő elvárásainak szeretnének megfelelni.

Bár a piac pillanatnyi megtorpanást él át, a legtöbb szakértő úgy látja, hogy további növekedés várható az elektromosautó-töltés terén. A kutatások szerint 10-15 év távlatában 50%-os részarányban fog növekedni az e-mobilitás. De ha valamiért nem így alakulna, az okos energiamenedzsment akkor is túlmutat az elektromos autók töltésén.

Ennek egyik oka, hogy az épületeknek is vannak vezérelhető elektromos fogyasztói, amelyeket irányítva további energiamegtakarítást érhető el. Néhány szakértő további lehetséges újdonságként említi az energiaközösségeket, amelyek kisvárosokban és nagyvárosokban egyaránt rendkívül fontosak lehetnek. A most telepített eszközeink pedig már tartalmazzák azokat a lehetőségeket, amelyek által egy leendő energiaközösség rendszereihez tudnak majd kapcsolódni. Ezzel pedig az így felszerelt épület alkalmas lesz aggregátorkapacitás nyújtására is.

Tendenciák a piacon

A Metrodom szakértője úgy látja, hogy ügyfeleik sokkal tudatosabban döntenek az ingatlanokról. Sőt, a zöldfelületek növelésére irányuló fejlesztéseik népszerűek és keresettek. Emellett a Metrodom munkájában is fókuszban van az energia. Az okos otthon rendszerek kiépítése már évek óta jelen van náluk. Az épületeik mindegyike közel nulla energiaigényű, aminek köszönhetően minimális rezsi számlával lehet átvészelni a fűtési szezont. A zöld fejlesztésekre és a legújabb digitális megoldásokra – mint például az okos energiamenedzsment –  Tamás szerint mindenki nyitott a piacon, ez nem életkor függő.

Ez különösen fontos, mert az új építésű ingatlanpiacon nem elsősorban a fiatalok a legaktívabbak. Vagyis ugyanúgy a célközönségük inkább 30-40-50 éves emberek. Azonban úgy tűnik, ők talán még nagyobb érdeklődést mutatnak a környezettudatos megoldásokra, mint a fiatalok. Zsolt pedig úgy látja, hogy az innovatív megoldásokkal ellátott, illetve ezekkel nem felszerelt, egyszerűbb ingatlanok ára között ma már nincs akkora különbség. Ez pedig szerinte egy kifejezetten előremutató helyzet.

Ha még többet szeretnél megtudni az okos energiamenedzsment rendszerekről, a Metrodom és a Smartdigital munkájáról, legújabb fejlesztéseikről, akkor hallgasd meg a Fenntartható Városok podcastot. Ha pedig te is okos energiamenedzsment rendszerekben gondolkodsz, akkor a SmartDigital munkatársai mindenben segítségedre lesznek. Vedd fel velünk a kapcsolatot!