A decemberben társadalmi vitára bocsátott tervezet alapján úgy tűnik, 2024 februárjában minden eddiginél nagyobb programot indít a magyar állam elektromos autó támogatás témakörben. A tervezett pályázat egy összesen 90 milliárd forintos program része, melynek célja a hazai elektromobilitás fejlesztése. Ez a vállalkozások elektromos jármű vásárlásának támogatásán túl magában foglalja a nyilvános elektromos autó töltő hálózat további kiterjesztését is. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, milyen vállalkozások, mekkora elektromos autó támogatásra pályázhatnak az Európai Uniós finanszírozású projektek keretében​​.

Összesen 9375 elektromos autó támogatására lehet pályázni

A tervezet részletei szerint a pályázat során 30 milliárd forint kerülhet összesen kiosztásra elektromos autóba beruházó vállalkozások között, legfeljebb egy év alatt, melyből összesen 9375 projekt kaphat vissza nem térítendő támogatást a kiíró szerint. A támogatással kapcsolatos három legfontosabb szempont:

  • kizárólag gazdasági társaságok és egyéni vállalkozók vehetik igénybe,
  • kizárólag új gépkocsi beszerzésére fordítható
  • kizárólag tisztán elektromos járművek beszerzése támogatható

Fontos további feltétel, hogy a gépjármű kölcsönző illetve a gépjármű kereskedő cégek nem vehetik igénybe a támogatást. Sőt, a támogatott gépjárművet három évig nem lehet elidegeníteni, vagy a forgalomból kivonni. Azaz a finanszírozó célja, hogy továbbértékesítés helyett valóban termelési céllal vásárolt eszközök beszerzését támogassa. Ennek megfelelően nem csak személyautók, de kishaszonjárművek és kisbuszok beszerzése is támogatható.

További fontos részlet, hogy a 30 milliárd forintos keretösszegből Budapest régióban 10,8 milliárd odaítélésre van lehetőség, míg az ország többi régiójában összesen 19,2 milliárd forint keretösszegből lehet pályázatokat támogatni. Ez azért is fontos, mert a tervezett szabályzat szerint a beszerzett eszközöket a megvalósítás helyszínéül szolgáló székhelyre kell számvitelileg aktiválni. A tervezet szerencsére arra is kitér, hogy ha egyik régióban hamarabb ürül ki a keret, mint a többiben, a kiírónak van lehetősége átcsoportosítani.

Az akkumulátor kapacitásától függ az igényelhető elektromos autó támogatás

A pályázati tervezet szerint az egy jármű után igényelhető támogatás összege a kiválasztott elektromos autó akkumulátor kapacitásától függően változik, sávosan. M1 (személyautó) kategóriában ez a következőképp alakul:

  • 41 kWh alatti kapacitás esetén maximum 2,8 millió forint,
  • 41 és 59 kWh között 3,6 millió,
  • 59 kWh feletti akkumulátor kapacitás esetén maximum 4 millió forint igényelhető.

M2, N1 és N2 (kisbusz és kisáruszállító) kategóriákban valamivel magasabb az elvárt kapacitás és a minimális támogatási összeg:

  • 50 kWh alatti kapacitás esetén maximum 3,6 millió forint,
  • 50 és 74 kWh között 3,8 millió,
  • 74 kWh feletti akkumulátor kapacitás esetén maximum 4 millió forint igényelhető.

A kiírás tervezetében arra is van iránymutatás, hogy e pályázati forma mellett más állami vagy európai uniós források is igénybe vehetők egy adott jármű beszerzéséhez, amennyiben a pályázó azokra is jogosult. Azonban a kiíró mindegyik kategóriában meghatározott egy nettó beszerzési érték maximumot, és amennyiben a vásárolni kívánt jármű értéke átlépi ezt a határt, a maximum feletti összeget teljes egészében önerőből kell finanszírozni.

Elektromos autó támogatás: nagyobb cégek több támogatást kérhetnek

Az egy vállalkozás számára elérhető támogatás összege maximum 64 millió forint.

Milyen elektromos autók érhetők el a támogatással?

A piacon jelenleg elérhető új, tisztán elektromos autók (BEV) közül a 41 kWh alatti kategóriában versenyez például a Dacia Spring, 28,3 kWh akkumulátor kapacitással. Ennek bruttó listaára blogunk megjelenése idején 9,1 millió forint, tehát a támogatás után 6,3 milliót kell érte fizetni. Egyel nagyobb kategóriába esik a Volkswagen ID.3, melynek akkumulátor kapacitása 58 kWh​​, bruttó listaára pedig 17,5 millió forint körül indul – ezt a kedvezmény 14 millió forint alá csökkenti. A Hyundai Ioniq 5 elérhető 77.4 kWh​​-os akkumulátorral, mellyel már a legnagyobb kedvezményre is jogosulttá válik. Ennek bruttó listaára 22,6 millió forint, amelyet 18,6 millióra csökkent a támogatás.

Haszongépjárművek között is egyre több teljesen elektromos jelenik meg a piacon. A Volkswagen ID. Buzz Cargo például 82 kWh akkumulátor kapacitással kapható bruttó 25,6 millió forint induló listaáron, melyből azonban az Áfa visszaigényelhető, tehát a 20,2 millió forint nettó költséggel számolhatunk – ezt csökkentheti tovább a 4 millió forint támogatás.

Alfen Eve Double Pro-line töltő tölt egy Tesla Model 3-at

A támogatással beszerzett új járműre kötelező teljes körű Casco biztosítást kötni

Így használhatja ki a legjobban az elektromos autó előnyeit

Természetesen az árakat a felszereltség, az Euro-Forint árfolyam és az importőri vagy kereskedői árpolitikai megfontolások is befolyásolhatják, tehát ezek csak iránymutató összegek. Bár a támogatási keretösszeg most jelentősen magasabb, a korábbi pályázati körökben órákon, vagy legkésőbb napokon belül kiürült a forrás. Tehát a támogatás igénybevétele átgondolt de gyors döntést és komoly felkészülést igényel, és elsősorban annak jön kapóra, aki amúgy is tervezte idén új gépjármű flottába állítását.
És hogyan lehet a legjobban kihasználni az elektromos autók előnyeit? Például saját töltőpont kiépítésével! Amennyiben az elektromos vállalati flotta töltési megoldásaival kapcsolatos kérdése van, szakértő kollégáink állnak rendelkezésére elérhetőségeinken!