A felhő alapú szolgáltatásokat úgy tervezték, hogy bármilyen infrastruktúra vagy hardver nélkül, egyszerűen és megfizethető áron biztosítsanak hozzáférést alkalmazásokhoz, programokhoz, erőforrásokhoz. A „felhő”, alapú tárhelyek használata ma már annyira mindennapos, hogy gyakran nem is tudjuk, hogy éppen egy ilyet használunk. De mi is ez pontosan, mennyibe kerül és milyen előnyei vannak? A cikkből kiderül.

Mi a felhő alapú szolgáltatás?

A felhő alapú tárhely tulajdonképpen az interneten alapuló számítástechnikai megoldások sokasága. A felhasználók mindössze egy számítógép, egy operációs rendszer és egy hálózati internetkapcsolat segítségével bármikor, bárhonnan hozzáférhetnek. Jó példa rá az általad is ismert Google Drive, ami egy regisztrációért cserébe 15 Gigabyte-nyi, olyan tárhelyet biztosít számodra, amelyre feltöltve másokkal is megoszthatsz tartalmakat és meghatározhatod azt is, hogy ezeket a tartalmakat ki láthatja, és mit tehet vele. Más felhő alapú szolgáltatásokkal szoftvereket is használhatsz a felhőn keresztül. Ilyenkor a szoftvert nem kell telepítened a gépedre, a „felhőben” tudod elérni.

A felhő alapú szolgáltatások előnyei

A szoftverek, platformok és adatbázisok távoli elhelyezésével a felhőszerverek felszabadítják az egyes számítógépek memóriáját és bővítik a teljesítményét. A felhasználók pedig a szolgáltatótól kapott adatokkal, jelszavakkal, kódokkal biztonságosan hozzáférhetnek a szolgáltatásokhoz.

A felhő alapú szolgáltatás egyik előnye tehát, hogy bárhol, bármikor hozzáférhetünk azokhoz az adatokhoz, információkhoz, szoftverekhez, amire szükségünk van, és akár egyszerre többen dolgozhatunk – például egy prezentáción, egy file-on. Ha ez a cikk például a Google Drive-on lenne megosztva, akkor, aki jogosultságot kapott hozzá, javíthatná, kiegészíthetné. Persze emellett még számtalan további előnye van a felhőnek. Ilyen például az, hogy a használatával nem kell hatalmas összegeket költeni az eszközök beszerzésére és karbantartására, elég bérelni is.

További kiemelkedő előny az adatbiztonság. Ha a számítógép elromlik, ellopják, kigyullad, vagy egyszerűen csak nem mentjük az adott fájlt könnyen eltűnhetnek fontos adatok. A felhőben tároltak nem, hiszen azok fizikailag nem a gépen vannak, sőt egy biztonsági megoldással még a régi verziók is visszaállíthatóak. A felhő emellett számos fejlett biztonsági funkciót kínál, amelyek garantálják az adatok biztonságos tárolását és kezelését.
Előny a skálázhatóság, azaz annak a lehetősége, hogy ahogy fejlődik a személyes vagy a céges elvárásunk, azzal párhuzamosan dinamikusan fejleszthetjük a tárhely nagyságát és bérelhetünk az igényeinknek megfelelő szoftvereket is. A felhő gyakorlatilag a korlátlan kapacitás előnyét kínálja. Az a tény, hogy az adatok kapacitáskorlátozás nélkül tárolhatók, a biztonsági mentést és visszaállítást is segíthetik.

A felhő alapú megoldások lehetővé teszik a vállalati (és a személyes) adatok mobil elérését okostelefonokon és eszközökön keresztül, ami nagyszerű módja annak, hogy a Covid utáni helyzetben rugalmasan átállhattunk otthoni vagy hibrid munkavégzésre. Az erőforrások, fájlok könnyen tárolhatók, visszakereshetők, helyreállíthatók vagy feldolgozhatók néhány kattintással. A felhasználók útközben, a nap 24 órájában, a világ bármely pontján, tetszőleges eszközön keresztül hozzáférhetnek munkáikhoz, amíg az internetkapcsolat fennáll.

A szolgáltatás félelmei

A mai napig vannak olyanok, akik jobban bíznak a megszokottban és inkább CD, DVD, pendrive-on vagy valamilyen egyéb adathordozón tárolják az adatokat, vagy a programokat is inkább a számítógépre telepítik: az ő félelmük megalapozatlan, inkább berögződések, de biztonságosabbnak érzik.
Mások úgy vélik, hogy az ilyen szolgáltatás drága, de ez sem valós félelem. Ha belegondolunk abba, hogy mennyit érnek a tárolt adatok, fájlok, programok. Van, aki attól tart, hogy az adott szolgáltatás elérhetetlenné válik és akkor odaveszett minden. Ez sem valós veszély, a szolgáltatók nagyon komolyan odafigyelnek erre és kötbért fizetnek, ha esetleg hosszabb kimaradás következik be. Nincs tehát mitől tartani.

Bármilyen további kérdésben szívesen segítünk a felhő alapú tárolás kérdéskörében. Kattints és kérj tőlünk ajánlatot: https://smartdigital.eu/ajanlatkeres/