Az elektromos autózás utóbbi években egyre népszerűbbé vált, amit a tavalyi év adataival is alá lehet támasztani. Ezek alapján 2023-ban havonta átlagosan 1887 pár zöld rendszám talált gazdára, s 35,62%-kal növekedett az e-járművek száma az előző évben. Mindeközben pedig egyre többen ismerik fel, hogy az elektromos autózás egyik legnagyobb potenciálja a városi közlekedésben rejlik, főleg, ha a családi autót anyataxiként használják. Mutatjuk, miért!

Elektromos autózás a városi utakon

Ha pénztárcabarát és környezetkímélő módon szeretnénk megoldani a városi közlekedést, akkor a legtöbbünk a tömegközlekedésre és a biciklire gondol először az autó helyett. Viszont, ha a családban gyerekek is vannak, akkor a fent említett két lehetőség nem mindig a legjobb választás, főleg akkor, ha messzebbi iskolába vagy akár délutáni külön órákra is jár a gyermek.

Éppen ezért marad gyakran az autó az elsődleges közlekedési eszköz a kisgyermekes családokban. Azonban a városon belüli rövid távú utak a belső égésű motorok igazi ellenségei lehetnek. Ezek az autók e rövid távokon fogyasztanak a legtöbbet és használódnak el a leggyorsabban. A megoldás ebben az esetben az elektromos autózás, amely előnnyel a városi közlekedés során.

Ezért jó döntés az elektromos autózás!

A mindennapos közlekedésben az elektromos autózás egyik legnagyobb áldása az ingyenes parkolás, aminek lehetőségéért leginkább Budapest utcáin adhatunk hálát. Viszont emellett számos más lehetőség rejlik a városi elektromos autózásban.

Mindannyiunk számára az egyik legfontosabb előnye az e-járműveknek, hogy nem szennyezik a közvetlen környezetüket. Vagyis míg a belső égésű motorok nagy mennyiségű szén-dioxidot és nitrogén-oxidot bocsátanak ki magukból, addig az elektromos autózás tisztább levegőt garantál a városlakók számára. Ezenfelül a zajszennyezés, amely szintén gyakran társul a belső égésű motorokhoz, az elektromos járművek esetében nem jelent akkora problémát.

De a kényelmi és gazdasági szempontból is megéri az elektromos autózás lehetőségét választani a városi cikázásra. Ugyanis ezeknél a járműveknél nincs motorrezonancia, tehát simább vezetési élményt nyújtanak. Ezenfelül e-jármű tulajdonosként a benzinkutakat is elfelejthetjük, illetve kevesebb karbantartást igényelnek, így hosszú távon jellemzően megtérül az áruk.

Hogyan éri meg legjobban az elektromos autózás?

Anyagilag mindenképp megéri e-járművekkel szelni a várost, azonban nem mindegy, hogy miképp töltjük otthon elektromos autót. Talán az egyik legismertebb töltési alternatíva, ha csupán egy sima, 230 voltos konnektorra csatlakoztatjuk a kocsit. Viszont ez a megoldás se nem hatékony, se nem gazdaságos, és még igencsak lassú is.

Fali töltőállomásokkal lényegesebben gyorsabban tölthetjük fel az autót. Ez pedig felettébb fontos lehet a városi elektromos autózás során, amikor az autósok rövidebb időt töltenek otthon vagy az irodában, és gyorsan szükségük van egy teljesen feltöltött járműre. Ha pedig okos energiamenedzsmentet telepítünk otthonra, akkor igazi jolly-joker van a markunkban.

Ugyanis az így okossá tett töltők képesek figyelni az áramfogyasztást, beidőzíteni a töltést a legoptimálisabb időpontokra. Ezenfelül az elektromos autóknál az is fontos, hogy akkumulátort kíméljük, amiben az okos energiamenedzsment szintén segíthet, azáltal, hogy megelőzi az akkumulátor túlmelegedését vagy túltöltését. De korábbi bejegyzésünkben már hosszabb írtunk az okos energiamenedzsment rendszerről.

Autózz megújuló energiaforrásokból a városban!

Ha pedig ki szeretnénk maxolni az elektromos autó adta lehetőségeket, akkor megújuló energiaforrásokban érdemes gondolkodnunk. Vagyis a napelemekkel termelt energia révén az autót teljes mértékben saját a telepítésen túl költségmente energiaforrással tölthetjük. Mindez nemcsak gazdasági szempontból előnyös, hanem a klímavédelemhez is hozzájárul. Hiszen az otthoni napelem-rendszerrel töltött elektromos autó nagymértékben karbonsemlegessé tehető.

Ha te is úgy véled, hogy az elektromos autózás a városi közlekedésnek a jelene és jövője, és váltanál, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot. A Smartdigital munkatársai minden kérdésben a segítségedre lesznek!