Ma már gyerekjátéknak tűnik számítógépet venni: rendelhetsz a netről, elmehetsz egy hipermarketbe, vagy akár egy szakboltba, megveheted, holnaptól már munkába is állíthatod. A kérdés az, hogy a vállalkozásodnak, a céljaidnak megfelelőt vásároltad-e meg, vagy „csak” vettél egy számítógépet? Íme az 5 tipikus hiba, amit a legtöbb cégvezető elkövet számítógép vásárlásakor.

Az IT, a beszerzési osztály és a szakértelem

Néhány évtizeddel ezelőtt a cégeknek létezett egy – azóta sok helyen idejét múlt – részlege, a beszerzés, ahol ott ült a beszerzési vezető. Az ő feladata az volt, hogy amit a cégvezető kigondolt, azt beszerezze. A jó beszerzési vezető kincs volt, hiszen számtalan apró érv és lehetőség mentén hozott egy költséghatékony és jó döntést.
Ha nincs „beszerződ” valószínű, hogy a feladat rád hárul. Neked kell döntened és lehet, hogy ehhez a döntéshez segítségre van szükséged, különben könnyen elkövetheted az alábbi öt hiba egyikét.

Nem méred fel az igényt, vagy túlkalkulálod

Annyira triviális, hogy ebbe szinte mindenki beleesett már. Nyilvánvalóan nem fogod megvenni a legolcsóbb kompakt gépet, hiszen „az biztosan nem elég jó”. A másik véglet meg túl nagy, és drágának is tűnik – gondolod, aztán az igények ismerete nélkül eldöntöd, hogy melyiket csapod a hónod alá vagy melyiknél nyomod meg a „megrendelem” gombot. Közben nem feltétlen tudod mire is kell majd a gép, milyen operációs rendszer kell hozzá milyen programok és azoknak milyen RAM és processzor igénye van, és lesz a jövőben.
Nem biztos, hogy tudod mi az órajel és miért fontos, sem azt, hogy a grafikusnak milyen felbontású monitor az ideális. És abba sem feltétlen gondolsz bele, hogy később – mondjuk 3 év múlva – ez a gép megfelelő lesz-e, bővíthető-e, akkor is kiszolgálja majd az igényeket?
Őszintén mondjuk, a hatalmas kínálat és a rengeteg apró döntési pont miatt (kicsit pongyolán fogalmazva) elég kicsi esélye van annak, hogy épp az ideálisat választod. És sem az nem jó, ha jövőre újra le kell cserélni, sem az, ha a titkárnőnek olyan gépe van, amelyikért a NASA is könyörögne: pedig csak a Wordot és az Excelt használja. Na, meg néha-néha szokott pár emailt küldeni.

Nem figyelsz oda az élettartamra és a karbantartásra

Egy számítógép (vagy egy laptop) pont olyan, mint az autód, amiben 2 évente fékfolyadékot kell cserélni, évente motorolajat, vizsgázni kell vinni és takarítani. Arról nem beszélve, hogy még így is elromolhat. Olyan számítógépet kell választanod (de ez igaz minden technikai eszközre) amelyiknek az élettartama kiszámíthatóan hosszú és amelyiket megfelelő karbantartással könnyen meghosszabbíthatsz és elkerülheted a hibákat. Ahogy az autók közt úgy a technikai eszközök között is van híresen jó és rossz, ahogy könnyen bővíthető vagy éppen kompakt.

Az adatbiztonság

Az adatbiztonság rendkívül fontos. Ha belegondolsz, a telefonodon is vannak olyan adatok, képek, dokumentumok, amelyek esetében meglehetősen zavarna, ha idegenek hozzáférnének. A számítógéped / laptopod is ilyen: gondolnod kell az adatbiztonságra. Bárki bármihez hozzáférhet? Ha nem, tegyél ellene! Nem baj, ha ellopják és elveszik az összes információd? Ha baj, tenned kell ellene. Komoly gond, amikor gépet vásárolsz, ha ezekre nem figyelsz.

Nem biztos, hogy kihasználod a lehetőségeit

Bár látszólag ellentmondunk magunknak, de ezt is előre el kell gondolnod. Rengeteg olyan lehetőséget rejthet a géped, amit nem használsz ki. A munkádat megkönnyítő automatizáló folyamatok éppoly fontosak lehetnek, mint a tárolt dokumentumok, vagy az olyan védelem, ami miatt a jóváhagyásod nélkül nem mehet ki róla semmilyen adat. Ha ez fontos neked és olyan gépet vettél, ami erre (akár segédprogramokkal) alkalmas, már előre gondolkodtál. Sokan ezt elfelejtik.

Megveszed

Nem írtuk el, lehet, hogy maga a vásárlás is egy átgondolatlan döntés. Mielőtt megveszel egy számítógépet, laptopot, vagy céges mobiltelefont, érdemes átgondolni, hogy nem jobb befektetés-e ezeket inkább bérelni. Tipikus, hogy veszel egy üres gépet, arra megvásárolod az operációs rendszert és az egyéb programokat. Ideális esetben – ami a valóságban a legtöbbször elmarad sajnos – rendszeresen hordod karbantartásra, hogy az idő előrehaladtával ne lassuljon le az eszköz.
Szintén utópisztikus, ha törődsz a biztonsággal, a munkádat megkönnyítő automatizmusokat, felhőalapú megoldásokat is bevetsz. Persze mindez csak akkor tud megvalósulni, ha rendelkezésre áll két dolog: a megfelelő szakértelem, hogy a lehető legjobb döntéseket hozd meg, illetve temérdek idő, amíg minden beállítás a helyére kerül.

Van másik megoldás: nem kell megvenned a számítógépet. laptopot, céges okostelefont, vagy bármilyen egyéb IT eszközt, elég, ha bérled, és semmi dolgod nem lesz vele.
Szívesen megismernéd a lehetőségeidet? Vedd fel velünk a kapcsolatot és mi egy díjmentes konzultáció keretében pontosan felmérjük, hogy mire van szükséged, és cégedre szabott ajánlatot adunk!