Az elektromos járművek nem bocsátanak ki kipufogógázt, így a feltöltéshez használt áram forrásától függően 30-70%-kal kevesebb szén-dioxidot termelnek életciklusuk során. Ez jelentős környezetvédelmi előnyt jelent, ezért az elektromos autó cégeknek arculati pozitívum: javíthatja a márkáról kialakult képét, felelős és előrelátó gondolkodást sugall. Ráadásul ma már az elektromos autó töltők is egyre könnyebben hozzáférhetőek. De milyen hatása van egy ilyen horderejű átállásnak egy vállalat költségeire? Ennek járunk utána az alábbi cikkünkben.

Az elektromos autó használata cégeknek is gazdaságos

Az elektromos járművek (angol rövidítéssel: EV-k) használata alacsonyabb karbantartási költséggel jár a hagyományos járművekhez képest. Kevesebb mozgó és kopó alkatrészt tartalmaznak, ami csökkenti a mechanikai meghibásodások valószínűségét. Ezen kívül, bár pontosan kalkulálni nehéz a manapság rendszeresen változó energiaárak miatt, de általánosságban igaz, hogy az egy kilométerre vetített üzemanyag költségük is jelentősen alacsonyabb. Különösen, ha a cég telephelyén vagy irodaházi parkolójában kiépített elektromos autó töltőt napelemből tápláljuk. Így igazán tiszta és olcsó árammal tölthetjük az elektromos cégautót. Kijelenthetjük tehát, hogy hosszú távon karbantartási és üzemeltetési szempontból gazdaságosabb egy elektromos autó vagy kisáruszállító cégek számára is, mint belső égésű motorral hajtott versenytársai.

Elektromos autó töltés Alfen Eve Double Pro-Line Type 2 szabvány töltőn

Elektromos autó töltés Alfen Eve Double Pro-Line Type 2 szabvány töltőn

Milyen adókedvezmények érhetők el elektromos autóval cégeknek?

További költségoldali előny, hogy Magyarországon jelenleg az elektromos autó tulajdonosok mentesülnek többféle adó alól, mint például a gépjármű-, cégautó-, súly- és regisztrációs adó, valamint vagyonszerzési és átírási illeték. Ez jelentős éves megtakarítást eredményezhet, sőt: Budapesten és több más városban az elektromos járművek ingyen is parkolhatnak. E fenti előnyök összességében azt eredményezik, hogy elektromos autót birtokolni és használni jelentősen könnyebb, mint belsőégésű motorral hajtottat.

Emellett időnként pályázati támogatás is igényelhető az elektromos autókra cégeknek, legközelebb 2024 elején – ennek részleteiről rövidesen külön cikkben jelentkezünk.

Ma már az elektromos autók teljes tulajdonlási költsége is elfogadható

Az elektromos autók beszerzési ára sok esetben még ma is magasabb a belső égésű motoros autóknál, de az olló folyamatosan zárul – azonos kategóriában gyakran már csak kicsi a különbség. A csökkenő ár többletet elektromos cégautó beszerzésekor egyre gyakrabban el tudja fedni egy kedvező flottakezelői megállapodás, azaz a havi díjak között még kisebb a differencia, mint amit a listaárakból gondolnánk. Ezek nyomán kijelenthetjük, hogy az elektromos autók teljes tulajdonlási költsége (TCO) ma már pusztán a számokat tekintve is versenyképes. Különösen a vállalati töltőpontok kiépítése, a töltési költségek optimalizálása nyomán.

StarCharge Aurora 22kW elektromos autó töltő, beépített Type 2 töltő kábellel

StarCharge Aurora 22kW elektromos autó töltő, beépített Type 2 töltő kábellel

Elektromos cégautó és munkavállalói előnyök

Bár vannak, akik idegenkednek tőlük, a tapasztalatok szerint aki egyszer elektromos autóra vált, később sem vált vissza. Ennek oka, hogy vezetési élményük könnyedebb, kevesebb stresszel jár, mint a hagyományos autóké, köszönhetően például a regeneratív fékezésnek, az azonnali gyorsulás élményének valamint a zajtalan működésnek. Sokaknak a drága tankolások elmaradása is könnyebbséget okoz.

Ráadásul a vállalati elektromos flotta egyszerűsíti a karbantartás és szervizelés ismétlődő feladatait, így tehermentesítve az ezzel foglalkozó menedzsmentet és csapattagokat. Ezek a kényelmi előnyök pozitívan járulhatnak hozzá a munkáltatói márkaépítés erőfeszítéseihez.

Az egyetlen hátrány abból fakad, hogy a hosszú távú utazás elektromos autóval több előzetes tervezést kíván. Ugyanis ma még tovább tart a töltés, ha út közben szükség van rá, mint egy belső égésű motorral szerelt autó megtankolása. Amennyiben az elektromos cégautót magánhasználatra is biztosítja a vállalat, akkor ezt például nyilvános töltőhálózati előfizetéssel lehet ellensúlyozni, mely a munka célú használatot is könnyíti.

Rugalmasság a flotta szolgáltatásokban

Mindezek nyomán kijelenthetjük, hogy az elektromos autó cégeknek is reális lehetőség ma már. Hogy ezek használata a lehető leghatékonyabb legyen, az elektromos autók telephelyi, irodai, vagy akár otthoni töltésére rugalmas megoldásokat kínálunk. Nem csak magukat a töltőket, de ezek telepítését, IT integrálását, napelemes rendszerekkel való összekapcsolását, és elszámolási rendszerek kiépítését is vállaljuk ügyfeleink számára.

Kérdése van? Keressen minket elérhetőségeinken, szakértő munkatársaink mindenre válaszolnak.