Az elektromos autó töltés kérdésekkel teli témakör, ezért minden újdonsült villanyautós gondolatai között hangsúlyosan jelenik meg. Szerencsére a helyzetet megkönnyíti, hogy már egyre több töltőállomásra lelhetünk országszerte, az irodaházakban is egyre többször telepítenek elektromos autó töltőt, illetve a járművek hatótávja is nő. Mégis adódnak a kérdések, például hogy mennyi időt kell szánnunk a töltésre, miképp kíméljük a leginkább a jármű akkumulátorát; és mi történik, ha hetekre parkolópályára kerül a kocsi. Most ezeket válaszoljuk meg!

Otthon, úton és vészhelyzetben is lehetséges az elektromos autó töltés

Ha biztonsági játékosok vagyunk, akkor jó tudni, hogy minden egyes villanyautó mellé jár gyári töltő, tehát alapesetben az elektromos autó töltés csupán egy konnektort igényel. Bár a legtöbben nem szeretik ezt az alternatívát, hisz ez a legkényelmetlenebb és az egyik leglassabb formája az autók töltésének. Ezek általában 10 amperrel működnek, ami azt jelenti, hogy 20-30 órára is szükség lehet, hogy 0-ról 100%-ra feltöltsünk egy 250 km-es hatótávú járművet. Összességében érdemesebb a gyári töltőket azokra ahelyzetekre tartogatni, amikor nincs más lehetőség.

Gyorsabban is tele lehet a “tank”

Egy otthoni fali töltő beszerzése mindenképp megkönnyítheti az életünket, főleg ha az életünk mindennapos része lett az elektromos autó töltés. Az otthoni fali AC töltők közül a nagyobb, 22 kW-os teljesítményűek megegyeznek sok nyilvános töltőállomás teljesítményével, igaz, azok gyakran DC töltést biztosítanak. Tehát éjszaka nyugodtan alhatunk, másnap reggelre indulásra kész lesz a töltőn hagyott e-járművünk. Viszont fontos tudni, hogy a fali töltőket nem használhatjuk konnektorokon keresztül, tehát a felszerelésüket mindig bízzuk szakemberre.

Ha pedig több száz kilométeres út áll előttünk, akkor sem kell kétségbe esni, hiszen a villámtöltők nagy teljesítményére mindig számíthatunk az elektromos autó töltésekor. Ezeknek a maximális töltési teljesítménye jellemzően legalább 50 kW – egy modern villámtöltő nagyjából 20 perc alatt képes az autónkba érdemi hatótávot tölteni. A villámtöltőkre általában autópályák mellett találhatunk, de számos különböző applikáció segít eltalálni a legközelebbihez, és ezek gyakran azt is tudják, foglalt-e az adott töltő. Fontos tudni, hogy az egyenárammal dolgozó villámtöltőknél 80%-nál tovább nem érdemes feltornázni az akkumulátor töltöttségét. Egyrészt mert az utolsó szakasz lassabb és így általában drágább, másrészt az akkumulátor is meg fogja hálálni, ha elsősorban 20-80% közötti töltöttségi tartományban használjuk.

Elektromos autó töltés céges telephelyen

Elektromos autót töltés vállalati telephelyen

Kíméletes elektromos autó töltés

Akár évekkel hosszabbíthatjuk meg az autónk akkumulátorának az élettartamát, ha odafigyelünk erre az egy tanácsa: ne merítsük le, és ne töltsük túl!  Vagyis  érdemes kihasználni az akkumulátor képességeit, és nem csak 70-100% között használni azt. Mindeközben azonban érdemes odafigyelni rá, hogy az akkumulátor ne merüljön le teljesen a következő elektromos autó töltésig.

Bár a legtöbben felhívják rá a figyelmet, hogy ne töltsük fel járművünket 100%-ig, mégis érdemes két- vagy négyhetente teljesen feltölteni az akkut. Plusz jó tanácsként még ezeket érdemes észben tartani: ne használjuk minden nap villámtöltést; illetve csökkentsük a töltési ciklusok számát, tehát csak akkor rakjuk rá az elektromos autónkat a töltőre, ha a következő napra kevésnek bizonyulna az estére megmaradt hatótáv. Végül pedig jó ha észben tartjuk, az autó helyettünk is figyel,  vagyis a fedélzeti elektronikája magától korlátozza a töltést és a merítést.

Elektromos autó töltése, ha sokáig nem használjuk a járművünk

A lítium-ion akkumulátoroknál nem kell attól tartani, hogy az akkunak annyi lesz, ha hosszabb ideig nem gurulunk a villanyautóval. Ezeket az akkumulátorokat úgy tervezték, hogy 0,3 – 2,5%-ot merüljenek havonta. Ennélfogva, ha hónapokig nem használjuk az elektromos autónkat, akkor érdemes legalább 50%-os töltöttségi szinttel magára hagyni. De ha csupán 1-2 hétig kell nélkülöznie minket, akkor már erre sem kell kimondottan figyelnünk. Mindezek mellett ügyeljünk rá, hogy védett, árnyékos helyen, lehetőleg egy garázsban pihenjen az autó, illetve a leállás idejére ne hagyjuk töltőn.

Ha pedig további segítségre lenne szükséged az elektromos autó töltésének kérdésében, vagy akár már most biztos vagy benne, hogy otthonra is szeretnél egy töltőállomást, akkor keresd a Smart Digital munkatársait, akik mindenben a segítségedre lesznek!