Az elektromos autó töltésére a megújuló energia olyan forrás, amelynek alkalmazását egyre inkább érdemes megfontolni. Mindezt igazolhatja a Bloomberg beszámolója, amely szerint 2023-ban új globális rekord született a tiszta energiába való befektetések terén. Ezzel párhuzamosan a Nemzetközi Energiaügynökség pedig arról írt, hogy a 2023-ban telepített nap- és szélerőművek háromnegyede olcsóbban termelt áramot, mint a már meglévő fosszilis erőművek. Mindeközben a napelem-modulok költségei is 50%-kal visszaestek 2022-es árakhoz képest, és valószínűleg további csökkenés várható.

A napelem, a megújuló energia legismertebb termelője

Az elektromos jármű vásárlása hosszú távon jól megtérülő befektetés lehet. Ezért sokat tehet, ha az elektromos autó töltés során a megújuló energia lehetőségeit is megfelelően ki tudjuk használni. Így egyszerre lehet pénztárca- és környezetbarát a elektromos autónk.

Többféle napelem-rendszer között kell döntenünk, ha tiszta energiába fektetnénk. Alapvetően mindegyik alkalmas az elektromos jármű töltésére, viszont a működésükben láthatunk eltéréseket. Hazánkban a legelterjedtebb a visszatápláló napelem-rendszer, amelynek telepítésekor számolni kell a plusz energiával, melyet az jármű töltése igényelni fog. A gyakorlatban a rendszer nappal a hálózat számára termel áramot, este pedig a hálózatról fogunk elektromos autót tölteni. Ennek költségeit egyensúlyozza a nappal megtermelt mennyiség, tehát ez a megoldás csak a szaldós elszámolással lehetséges.

A másik alternatíva a visszatápláló és szigetüzemű rendszerek közötti középút, a hibrid rendszer. Ebbe energiatárolót is csatlakoztatnak, és csak akkor vesz fel energiát a hálózatról, ha a napsütéses órákban feltöltött energiatárolók kifogytak. Ez az összetett és okos rendszer lehetővé teszi, hogy ne csak a hálózatról, de akár a nappal feltöltött energiatárolóra támaszkodva is tölthessük az elektromos autót, ezzel biztosítva a napsütéssel termelt áram éjjeli felhasználását. Viszont a kialakításához egy speciális, hibrid inverterre van szükségünk.

Mennyi energia kell a villanyautó töltéséhez?

Bár a napelem teljesítménye sok egyéni körülménytől függhet, általánosságban ki lehet jelenti, hogy egy jól tájolt, 1 kWp teljesítményű napelem-rendszer 1000-1200 kWh-t termel évente. Viszonyításképp azt mondhatjuk, hogy egy autónak 100 km megtételéhez nagyjából 20-25 kWh kell. Azaz a példának vett rendszerrel, ideális esetben, akár 6000 kilométert is megtehetünk kizárólag napenergiára támaszkodva.

Tovább bontva a számokat úgy is kalkulálhatunk, hogy egy naponta 15 és 30 kWh között teljesítő napelem-rendszer, egy 64 kWh-os villanyautót 2-3 nap alatt tölt fel teljesen. Szerencsére azonban erre a legritkább esetben van szükség, hiszen az átlag autós csak 50 kilométert tesz meg egy nap, ráadásul az akkumulátor élettartama szempontjából is az a legjobb, ha 20-80%-os töltöttség között tartjuk. Viszont fontos arra figyelni, hogy az elektromos és plug-in hibrid járművek töltése nem indul el 6 ampernél kisebb áramerősség esetén.

11 kW töltők mélygarázsban

A Metrodom River mélygarázsában telepített töltőink

A megújuló energia csatornái: a töltők

Napenergiával igen egyszerűen tölthetjük elektromos járművünket, hiszen az autóhoz kapott gyári töltőt elég csak a konnektorba csatlakoztatni. De természetesen léteznek más megoldások is.

Ha hosszú távra tervezünk, akkor érdemesebb lehet egy fali töltőbe is beruházni. Ezzel jelentősen optimalizálhatjuk a töltési hatékonyságot, vagyis csökkenthetjük a töltési időt, illetve a felhasznált áram mennyiségét. A fali töltők egy okos fogyasztásmérővel kiegészítve lesznek kompatibilisek a napelem-rendszerekkel. Emellett monitorozzák és dinamikusan alakítják a töltés teljesítményét  az autó és az energiaforrás felől érkező jelzések fényében.

Az elektromos járművek töltésének legfelső szintje az okos energiamendzsment rendszer kiépítése, amely a SmartDigital szolgáltatásaiban is elérhető. Ha több energiaforrás elérhető, akkor ezek a rendszerek kiválasztják az adott pillanatban optimálisat. Illetve arra is képesek, hogy ahol több töltő van, például egy vállalkozás parkolójában, ott szabályozzák az egyszerre tölteni kívánó autók energiafelvételét. Ennek köszönhetően minden autó akkumulátorában elég áram lesz, miközben nem éri túlterhelés a hálózatot.

V2G technológia: a visszajáró energia alternatívái

A Vehicle-to-Grid (V2G) technológia által a villanyautó nemcsak energiát vesz fel, hanem energiatárolóként is funkcionál. Ugyanis a V2G technológia az autó akkumulátorában tárolt energiát a közös hálózatra kötött ház elektromos fogyasztói számára elérhetővé teszi, váltakozó áramként.

Sajnos a gyakorlatban még nem jellemző ez a megoldás, bár már néhány gyártó kifejlesztette a szükséges csatlakozókat és töltőket, illetve vannak már olyan autók, melyek lehetővé teszik a V2G technológia használatát.

Összességében a megújuló energia használata nemcsak az egyéni felhasználók, de a vállalkozások számára is lényegesen csökkentheti az áramszámlát, miközben a munkavállalók munkaidőben tölthetik elektromos járművüket. Ha napelemről üzemeltethető töltőkre váltanál, a SmartDigital munkatársai mindenben segítségedre lesznek. Vedd fel velünk a kapcsolatot!