Egyre többen döntenek elektromos autó vásárlása mellett. Sőt, magánemberek mellett most már vállalkozások is komolyan fontolóra veszik az elektromos járművek flottába állítását – többen meg is tették az első lépéseket. Sokaknak van már tapasztalata az elektromos autózással, ám még mindig többen vannak, akiknek új a technológia.

Márpedig ez is csak egy gép: ha hosszú élettartamot, gondtalan használatot szeretnénk, akkor érdemes odafigyelni az igényeire. Korábban már írtunk az elektromos autó töltés praktikáiról, most pedig a műszaki tartalmukról beszéljünk röviden. Mert az elektromos autók sem egyformák!

A hibrid nem valódi elektromos autó

Bár az angol rövidítések (Hybrid Electric Vehicle) és a bennük valóban fellelhető elektromos motor miatt vannak, akik a különböző hibrideket is elektromos autónak tartják, de használati szempontból nagyon eltérnek attól. A Mild Hybrid és az öntöltő hibrid kocsikat árammal tölteni sem lehet, a benzin-, vagy dízelmotor a fő felelőse a meghajtásnak.

A konnektorról is tölthető hibridek (Plug-In Hybrid, PHEV) viszont már akár 20-70 kilométert is elmennek tisztán elektromos hajtással. Ennek köszönhetően Magyarországon zöld rendszámra is jogosultak, egyelőre. Azonban pályázaton általában nem lehet PHEV vásárlásra támogatást nyerni, és esetükben is a belsőégésű motor felelős a hatótáv nagyobb részéért.

Mi az a hatótávnövelő az elektromos autókban?

A PHEV és az akkumulátoros elektromosok (BEV) határán találjuk a hatótávnövelő (Range Extender, REx) motorral felszerelt elektromos autókat. Általában csak egy-két ilyen típus van a piacon, korábban a BMW i3-ból létezett REx kivitel, míg most a Mazda MX-30 kínál R-EV változatot. És vannak, akik az Opel Amperát is ide sorolták.

Abban különböznek a PHEV kocsiktól, hogy a benzinmotor és a hajtott kerekek között nincs mechanikus kapcsolat, a kocsi mozgatásáért kizárólag az elektromos motor felel. Használati szempontból azonban mégis hasonlítanak a PHEV kocsikhoz, hiszen a teljes hatótávot itt is bármeddig növelhetjük benzin tankolással.

Az akkumulátoros elektromos autókat is motor hajtja

Tehát ma elsősorban az akkumulátoros elektromos autókat (BEV) tekintjük valódi elektromos járműnek. Igaz, tesztüzemben bizonyítanak a folyékony hidrogént tankoló üzemanyagcellás elektromos autók is. Csakhogy ezek széleskörű elterjedése egyelőre nem valószínű, a kevés töltőállomás miatt. Akkumulátort viszont egyre több helyen tölthetünk, így ma már teljes értékű autóként használhatók a modern, nagy hatótávú BEV változatok. Ám attól még, hogy egy kategóriába soroljuk ezeket, az elektromos autók műszaki megoldásai között is sok a különbség. Például egyből kétféle elektromos motort használhatnak!

Az egyik leggyakrabban használt elektromos motor az állandó mágneses, más néven szinkrongép. Ezek a motorok magas hatékonysággal működnek, mert a mágneses mezőt nem kell külön előállítani, mint az indukciós motorok esetében. Az állandó mágneses motorok egyik legnagyobb előnye, hogy a teljesítményük és nyomatékuk széles fordulatszám-tartományban magas. Például a Nissan Leaf és a Kia Niro EV motorja, a Tesla Model 3 hátsó motorja és a Porsche Taycan mindkét motorja ilyen.

Azonban az indukciós motorok, más néven aszinkron gépek, szintén gyakoriak az elektromos autókban. Ezek a motorok az elektromágneses indukció elvén működnek, ahol az áram által létrehozott mágneses mező forgatja a motort. Az indukciós motorok előnyei közé tartozik a robusztus kialakítás, a hosszú élettartam, valamint az egyszerűbb és olcsóbb gyártás. Az aszinkron gépek különösen népszerűek a nagyobb teljesítményű autókban, például a Tesla Model S és a Model X is ilyen motorokkal rendelkezik. Bár ezek a motorok valamivel alacsonyabb hatékonyságúak, mint az állandó mágneses motorok, viszont megbízhatóan szállítanak jelentős teljesítményt.

Otthon tölti elektromos autóját egy modern nő

Otthoni töltéssel éri meg igazán az elektromos autó

Kiegészítő berendezések

Ezeket a motorokat minden esetben nagyfeszültségű akkumulátor csomag látja el árammal, ám ezen túl még számos egyébre van szükség az elektromos autó működéséhez.

  • Az egyenáramú akkumulátor és a váltóáramú elektromos motorok között minden esetben találunk AC/DC invertert.
  • A legtöbb elektromos autóban van fedélzeti töltő.
  • Az akkumulátort mindig egy elektronika (BMS) felügyeli.

Sőt, klasszikus 12 voltos autó akkumulátor is kell az elektromos autóba! A fedélzeti rendszerek, mint a műszerfal, a rádió és a klíma működtetéséhez kell, és ha ez lemerül, akkor nem indul az amúgy tökéletes kocsi sem.

Ezeken a területeken azonban óriási különbségek vannak az egyes típusok, sőt akár a típusokon belüli felszereltségi szintek között. Tehát ha mélyebben érdekel a kocsid működése, érdemes elmerülni a konkrét típusban. Érdekesség még, hogy bár klasszikus váltó általában nincs az elektromos autókban, azért erőátvitel van. Ez általában egy állandó redukciós áttételből és differenciálműből áll. De vannak kivételek itt is, például egyes Porsche Taycan változatokban kétfokozatú a hátsó motor erőátvitele.

Miért jó ismerni az elektromos autó működését?

A tisztán elektromos autók egyik legnagyobb előnye a belsőégésű motorral hajtott kocsikkal szemben, hogy jóval kevesebb hozzáértést követel a használatuk. Sőt, ideális esetben jóval kevesebb karbantartással üzemben tarthatóak. Ám ez nem jelenti, hogy teljesen el lehet hanyagolni egy elektromos autót, hiszen ez is csak gép: értő kezekben jobb teljesítményt nyújt és tartósabb lesz, mint ridegtartással. Az egyik legfontosabb, legdrágábban pótolható alkatrésze természetesen a nagyfeszültségű akkumulátor, ezért a legtöbbet akkor tehetünk az elektromos autónk tartósságáért, ha odafigyelünk a töltésére. És ezt úgy a legegyszerűbb, ha jó minőségű, okos vezérléssel ellátott, megbízható elektromosautó-töltőket használunk.

Ha töltőkkel, vagy azokat is felügyelő okos energiamenedzsment rendszerekkel kapcsolatos kérdése van, munkatársaink örömmel várják megkeresését!